Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش الف، نظام مستمری نقش بسزایی در تأمین امنیت مالی افراد مسن ایفا می کند که این نقش با بهبود سیستم بهداشت و درمان و در نتیجه افزایش طول عمر افراد اهمیت بیشتری پیدا می‌کند؛ چراکه نسبت به نسل های پیشین، نسل های فعلی و آتی زمان بیشتری از عمر خود را در دوران بازنشستگی سپری می کنند. در نتیجه تبیین و استفاده از نظام درآمدی بازنشستگی که بتواند نیاز گروههای فعلی و آینده مستمری بگیران را به بهترین وجه ممكن تأمین کند، بسیار حیاتی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما بدیهی است نمی‌توان پاسخ منحصر به فردی را برای نظام بهینه مذکور پیدا کرد و مطمئنا بسته به ویژگی ها و شرایط مختلف کشورها راهکارهای متفاوتی را برای تأمین نیازهای این گروههای مختلف جامعه ارائه می‌شود.

به تازگی مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «ساختار نظام چندلایه تأمین اجتماعی و نظام فراگیر بیمه مطالعه موردی استرالیا، هلند و کانادا» (لینک) تلاش کرده ساختارهای مختلف حمایتی و مستمری و تامین اجتماعی را در کشورهای یادشده معرفی کند در بخشی از این مطلب مدل‌های حمایت چندلایه تامین اجتماعی از سوی سازمان‌های بین‌المللی نیز آمده است. در ادامه گزیده‌ای از گزارش را می‌خوانید.

از یک نظام مستمری کارآمد انتظار می رود که بتواند عایدی کافی را در یک فضای پایدار تأمین و همچنین از سیاستهای بازار کار و رشد اقتصادی کشور نیز حمایت کند. حال این سؤال مطرح است که آیا می توان به همه این اهداف به کمک تنها یک برنامه دست یافت؟ پاسخ روشن است، خیر.

این مهم در واقع اصلی ترین دلیلی است که حرکت به سمت نظام های بازنشستگی چندلایه در کشورهای مختلف را موجب شده است. نظامهای چندلایه امکان متنوع سازی کل برنامه تأمین اجتماعی را از طرفی همچون نحوه تعهد به پرداخت مزایا (برای نمونه مزایای معین در مقابل مشارکت معین)، رویکرد خصوصی و عمومی، داوطلبانه یا اجباری بودن برنامه، انواع تأمین مالی و ... را مهیا می کنند.

بنابراین، چنین نظامی امکان دستیابی به اهداف متعدد نظام درآمدی بازنشستگی را برای کشورها فراهم می آورد.

کشورهای بسیاری نظام مستمری خود را براساس نظام چندلایه، همراه با لایه های عمومی و خصوصی طرح ریزی کرده اند. یک نظام بازنشستگی سه لایه، دو لایه اجباری (یا شبه اجباری) و یک لایه داوطلبانه را در بر گرفته است.

عمده کشورهای جهان، به نوعی دارای لایه اول مستمری که شامل پرداخت مستمری هایی از جانب دولت بدون مشارکت افراد است (سیستم امنیت اجتماعی) می‌باشند. عمدتا این عایدی ها در زمان افزایش بیکاری یا زمانی که عواید مستمری دیگر لایه ها کاهش یابد، نقش مهم تری ایفا می نمایند. در جامعه ای که جمعیت پیر رو به افزایش است، نقش این لایه حمایتی می تواند بیشتر آشکار شود. لایه دوم برنامه های گسترده ای مانند مزایای معین، مشارکت معین و مشارکت معین فرضیه و همچنین انتخاب بین رویکردهای عمومی و خصوصی را ارائه می کند و لایه سوم در واقع یک انتخاب داوطلبانه است که می تواند شامل پس انداز بازنشستگی فردی و یا برنامه هایی با کمک کارفرما برای ایجاد پس انداز باشد.

استراليا

استرالیا، کشوری با یک نظام تأمین اجتماعی سه لایه است و اکثر مردم استرالیا در دو الی سه لایه قرار دارند. استرالیا جزو کشورهایی است که بیشترین میزان پوشش جمعیت در سن کار را برای بازنشستگی دارد. در کشور استرالیا کارفرمایان موظفند تقریبا به تمام کارکنان خود خدمات بازنشستگی ارائه دهند، بدین ترتیب کارکنان نیز به صورت خودکار به این طرح ها می پیوندند. این طرحها می توانند در قالب لایه های مشارکتی و غیر مشارکتی باشند و همچنین این صندوق ها پوشش های مختلفی را برای افراد جامعه در نظر گرفته اند. 

به طور کلی کشور استرالیا به خوبی توانسته است شهروندان خود را تحت پوشش این صندوق ها قرار دهد و با تقسیم بندی افراد در این لایه ها توانسته است بسیاری از معضل های نظام بازنشستگی را حل کند. استراليا سه لایه حمایتی در نظام تأمین اجتماعی خود دارد: لایه اول: مستمری سن، لایه دوم: مزایای اضافه تضمینی، لایه سوم: پس انداز بازنشستگی اختیاری.

هلند

هدف سیستم تأمین اجتماعی هلند تأمین درآمد برای شهروندانی است که به دلیل بیماری، از کارافتادگی، بیکاری یا پیری در روند کار شرکت ندارند یا دیگر مشارکت نمی کنند. همچنین در شرایط خاص، در صورتی که درآمد شهروندان از محل کار یا از مزایای بیمه اجتماعی، نسبت به هزینه های عمومی زندگی کافی نباشد یا در صورت هزینه های استثنایی کودکان، هزینه های پزشکی خاص شهروندان می توانند درآمد اضافه و تکمیلی را مطالبه کنند.

ساختار تأمین اجتماعی در کشور هلند به صورت چندلایه است که در هر کدام از این لایه ها، دولت و بخش خصوصی دارای ساختار، کارکرد و وظایف مشخصی هستند. در نظام تأمین اجتماعی هلند هم طرح هایی با ساختار مزایای معین و هم طرح های با ساختار مشارکت معین تعبیه شده است تا وجوه مختلف برای تأمین اجتماعی و آزادی عمل و انتخاب برای افراد جامعه میسر شود. 

لایه اول سیستم تأمین اجتماعی در هلند از خدمات اجتماعی و بیمه های اجتماعی تشکیل شده است… بیمه های اجتماعی را می توان به بیمه های ملی و بیمه های کارکنان تقسیم کرد. در کنار بیمه های اجتماعی که با مشارکت تأمین مالی شده و فعالیت می کنند، خدمات اجتماعی در سیستم تأمین اجتماعی هلند را دولت از طریق مالیات تأمین می کند. همه افرادی که از لحاظ مالی دارای درآمد هستند موظف به پرداخت حق بیمه، بیمه ملی و مالیات هستند البته باید این نکته را توجه داشت که بسته به اینکه فرد معلول، یا دچار از کارافتادگی یا بیکار باشد مزایایی برای آنها در نظر گرفته شده است. 

از طرف دیگر بیمه های کار، با حق بیمهای که مربوط به درآمد کارکنان است (کسری از درآمد افراد که وابسته به مقدار درآمد است) تأمین می شود. در سال ۲۰۱۹ مجموع نرخ بیمه ملی و مالیات در نظر گرفته شده برای افراد بسته به پلکان های مالیات از ۳۶ درصد تا حداکثر ۵۱٫۷۵ درصد درآمد افراد بود.

کانادا

كاندا سابقه طولانی در بهبود امنیت درآمدی بازنشستگی برای شهروندان خود دارد. سابقه برنامه‌های مستمری مربوط به محل کار که کارفرمایان ارائه می کنند به اواسط قرن نوزدهم برمی گردد. در سال ۱۹۱۹، دولت فدرال برای تشویق به اجرای برنامه های بازنشستگی مربوط به محل کار، قانون مالیات بر درآمد را وضع کرد. با توجه به افزایش نرخ فقر در میان سالمندان، دولت فدرال در اوایل دهه ۱۹۵۰ به تدوین برنامه بازنشستگی گسترده با طرح امنیت سالمندان اقدام کرد و یک برنامه حمایتی برای ماليات تدوین کرد. در سال ۱۹۶۶ دولت کانادا طرح بازنشستگی کانادا و دولت کبک طرح بازنشستگی کبک را اجرایی کردند که یک برنامه مشارکتی برای تکمیل طرح بازنشستگی کانادا بود.

در سال ۱۹۶۷ دولت کانادا درآمد مكمل تضمین شده (GIS) را که یک حمایت هدفمند مالیاتی است، برای سالمندان با درآمد پایین ایجاد کرد. از آن زمان، اصلاحات قابل توجهی در نظام درآمدی بازنشستگی رخ داده است تا ضمن تأمین درآمد کافی برای افراد در دوران بازنشستگی، آنان بتوانند از سطح استاندارد زندگی مطابق زمانی که به کار مشغول هستند بهره مند شوند و نیز پایداری برنامه های موجود حفظ شود.

همانند بیشتر کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، نظام در آمدی بازنشستگی کانادا به صورت سه لایه تعریف شده است. که در آن، عایدی ناشی از طرح امنیت سالمندان با نرخ ثابت، درآمد پایه لایه اول را تشکیل می دهد. در این لایه همچنین طرح در آمد مکمل تضمینی شده بر پایه آزمون وسع به منظور هدف گذاری بهتر اقشار کم در آمد به عنوان مکملی برای طرح امنیت سالمندان پیش بینی شده است.

منبع: الف

کلیدواژه: درآمدی بازنشستگی تأمین اجتماعی مشارکت معین برای افراد لایه اول سه لایه لایه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۸۱۵۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای نحوه تامین مالی تایید شد

به گزارش خبرگزاری مهر، سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه پنجاهمین نشست مجمع سالانه ۲۰۲۴ بانک توسعه اسلامی اظهار کرد: دستورکار سال آینده بانک توسعه اسلامی برای پروژه‌هایی که تأمین مالی آن توسط بانک در کشورهای اسلامی انجام می‌شود، مورد تأیید اعضا قرار گرفت و پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه پنجره تأمین مالی جدی با نرخ ترجیحی برای کشورها ایجاد شود، مورد تایید اعضا قرار گرفت.

وی افزود: قرار شد که بار مالی ناشی از این پنجره مالی توسط کشورهایی که جزو سهامداران این بانک هستند و جمع‌بندی اقتصادی مناسبی در حوزه اقتصاد کلان دارند، تأمین شود و در نتیجه بتوانیم شاهد این باشیم که در سال آینده بانک توسعه اسلامی برای نخستین بار از روش‌های تأمین مالی ترجیحی هم به عنوان یک پنجره تشویقی و ترجیحی استفاده کند.

وزیر اقتصاد در توضیح بیشتر تأمین مالی ترجیحی متذکر شد: یکی از روش‌هایی که بانک‌های توسعه بین‌المللی و چندجانبه، برای کمک ویژه به پروژه‌های خاصی که مورد تأکید بانک است یا نیازهای ویژه‌تری دارند، استفاده کردن از ظرفیت پنجره ترجیحی است، با نرخ‌های ترجیحی برای آن پروژه‌های مورد تأکید بانک که این شرایط تا به امروز در بانک توسعه اسلامی وجود نداشت که امسال این پیشنهاد ارائه شد و اکثریت اعضا نیز با این پیشنهاد موافق هستند.

وی ادامه داد: ما هم در بیانیه رسمی جمهوری اسلامی ایران به بانک توسعه اسلامی؛ هم موافقت خودمان را با این پنجره و هم شرایطی که پیشنهاد داده بودیم در ارتباط با مسأله تأمین مالی و اینکه به چه بخش‌هایی که پروژه‌های عمدتاً دانش‌بنیان و پروژه‌های حوزه فقرزدایی بسته به اولویت‌های توسعه‌ای کشورهای اسلامی هستند که بتوان در زمینه‌های مختلف از پنجره تأمین مالی ترجیحی استفاده کرد را مطرح کردیم که با استقبال اعضای ۵۷ کشور عضو بانک توسعه اسلامی هم مواجه شد.

وزیر اقتصاد بیان کرد: دیدگاه‌های خود را در خصوص حل و فصل موضوع مردم مظلوم فلسطین در این اجلاس بیان کردیم و همچنین بنا شد که اعضای اجلاس بتوانند در خصوص اینکه صندوق ویژه‌ای برای کمک مالی برای حل و فصل مسائل اقتصادی مردم فلسطین تصمیم گیری کنند که بعد از تصمیم گیری نتایج آن به اطلاع مردم کشورمان خواهد رسید.

لزوم توجه به توسعه راه‌حل‌های فین تک تامین مالی اسلامی

خاندوزی همچنین طی سخنانی در پنجاهمین نشست مجمع سالانه بانک توسعه اسلامی (ISDB) گفت: بسیار قدردان و مفتخرم که میبینم گروه ISDB در پنجاهمین سالگرد تاسیس خود یک موسسه مالی معتبر در سطح جهانی است که نقشی محوری در شکوفایی و همبستگی امت اسلامی و منطقه ایفا کرده است. این میزان از موفقیت و اثربخشی بدون رهبری عالی رئیس و مدیران بانک همکاری عالی اعضای هیأت عامل و کادر مجرب گروه بانک با ایثار و ابتکار فراوان محقق نمی‌شود؛ من از همه آنها تشکر میکنم.

وی تصریح کرد: با توجه به مسیر آینده قبل از هر چیز با مردم مظلوم غزه که در غیر انسانی ترین شرایط زندگی میکنند در برابر رژیم نامشروع اشغالگر مقاومت می‌کنند و تلاش می‌کنند که کشور خود را بازیابند و در صلح و عزت زندگی کنند صمیمانه ابراز همدردی و پیشنهاد میکنم در بیانیه پایانی این مراسم ظلم و رفتار غیر انسانی رژیم صهیونیستی را محکوم کرده و کمک‌های بلاعوض فوری به برادران و خواهران مسلمان آسیب دیده مان اختصاص داده شود تا از رنج آنها بکاهیم و به آنها کمک کنیم تا خانه ها و زیر ساخت‌های خود را بازسازی کنند؛ این پیشنهاد به خوبی با موضوع جلسات همبستگی و کامیابی مطابقت دارد.

خاندوزی همچنین گفت: علاوه بر مسائل ژئوپلیتیکی کل جهان و در قلب آن کشورهای عضو ISDB با چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی متعددی احاطه شده‌اند. در این زمینه من میخواهم از همسویی مجدد ۲۰۲۵-۲۰۲۳ استراتژی گروه بانک توسعه اسلامی قدردانی و تأکید کنم که گروه بانک توسعه اسلامی باید جهت گیری استراتژیک خود را مجدداً طوری تنظیم کند تا به طور مؤثر به چالش های توسعه ای مختلف پیش روی کشورهای عضو توجه کند.

وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: نسخه‌های اصلاح شده آتی استراتژی گروه بانک توسعه اسلامی مانند همیشه باید سیاستهای اصلاحی مؤثر را مجدداً فرموله کنند و اصل حکمرانی و تضمین پایداری مالی اقتصادی و زیست محیطی را به گونه ای که بر چالشها غلبه کنند، تقویت نمایند.

خاندوزی پیشنهاد کرد که سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه راه حلهای فین تک (فناوری مالی) تأمین مالی اسلامی برای بهبود دسترسی به خدمات مالی و دستیابی به بستری برای تسهیل مبادلات مالی بین کشورهای اسلامی به دلیل مزایای زیاد آن به صورت جدی مورد توجه بانک قرار گیرد.

وی ادامه داد: بی تردید گروه بانک توسعه اسلامی به عنوان یک بانک پیشرو در امت اسلامی قادر خواهد بود که نقش اساسی ایفا کند و جمهوری اسلامی ایران نیز با به اشتراک گذاشتن دانش و تجربیات خود آمادگی خود را برای همکاری با بانک و کشورهای عضو اعلام می‌دارد.

کد خبر 6092761 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • ویدیو/ خبر خوش دولت برای بازنشستگان تأمین اجتماعی
  • نام‌نویسی افراد تحت تکفل بیمه‌شدگان تامین اجتماعی «غیرحضوری» شد
  • وزیر کشاورزی: کالاهای مورد نیاز مردم تأمین شده است
  • بهادری جهرمی: افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی تصویب شد
  • تصویب افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی
  • وظیفه یگان‌های تکاوری در مناطق کویری، تامین امنیت است
  • سی سخت میزبان المپیاد کوهنوردی سازمان تامین اجتماعی کشور
  • ◄ افزایش چند برابری جرائم رانندگی؛ تامین ایمنی یا کسب درآمد؟
  • بازنشستگی ۵۵۲ مددجوی کمیته امداد بوشهر با پرداخت ۱۰ سال بیمه
  • پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای نحوه تامین مالی تایید شد